2400 nya jobb skapades i modebranschen 2015!

”Intresset för svenskt mode fortsätter att öka i världen. Modeindustrin hade under 2015 den snabbaste exporttillväxten, vilket både beror på att svenska designers gör snygga kläder och att svenska märken skapar innovation kring hållbarhet och nytänkande. I år har vi dessutom valt att hålla UD:s Sverigefrämjardagar i Nacka Strand på Stockholm Fashion District eftersom vi ser den spännande utvecklingen inom modebranschen.” säger Ann Linde, EU och Handelsminister.

”Den svenska modebranschen fortsätter att visa på en otrolig kraft både här hemma och internationellt, och befäster därmed sin roll som en av Sveriges starkaste kreativa och kulturella näringar.” säger Emma Ohlson, generalsekreterare för ASFB.

"Omsättningen för den svenska modebranschen var 305 miljarder kronor år 2015. Det innebär en ökning med 15,3 procent jämfört med året före.

Det är den snabbaste årliga ökningen sedan mätningarna inleddes 2011. 68 procent av omsättningen, 207 miljarder kronor, utgörs av export och 32 procent, 98 miljarder kronor, utgörs av försäljning på den svenska marknaden

Sedan mätningarna inleddes för fem år sedan har det skett en ökning med nära 50 procent totalt sett och nära en fördubbling av exporten. Dessa exportsiffror för modebranschen kan jämföras med att den svenska exporten totalt sett ökade med 7,4 procent under 2015 jämfört med föregående år.

Antalet anställda inom modebranschen i Sverige motsvarade 58 452 heltidstjänster under 2015, en ökning med drygt 4 procent, 2 400 personer, sedan föregående år.

Modebranschen sysselsätter totalt sett en högre andel kvinnor än män. Könsfördelningen sett till totalt antal sysselsatta inom modebranschen utgörs av 73 procent kvinnor och 27 procent män.

Andelen kvinnliga vd:ar är dock dubbelt så hög i modebranschen som i övrigt näringsliv, 31 procent jämfört med 16 procent. Andelen kvinnliga vd:ar inom modebranschen har ökat med två procentenheter sedan föregående år och en procentenhet inom övrigt näringsliv."

Läs rapporten om Modebranschen i Sverige: Statistik & Analys 2016

Pressmeddelande från ASFB om REKORDTILLVÄXT FOR DEN SVENSKA MODEBRANSCHEN

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-